Geen bescherming bij fraude of onbetrouwbare transacties
Ik ben inmiddels twee keer benadeeld via betalingen die verliepen via mijn kredietkaart. Eén keer ging het om een frauduleuze afschrijving, een andere keer om een dienst die nooit geleverd werd. In beide gevallen ben ik mijn geld kwijt en weigert Worldline tussen te komen.
Fraudezaak:
Ik kreeg eerst verdachte mails over afschrijvingen van een dienst die ik nooit besteld had en niet (her)kende, en belde meteen naar Worldline. Zij ontkenden toen dat er iets was afgeschreven. Pas veel later ontdekte ik dat het geld wél van mijn kaart gehaald was. Toen ik daar melding van maakte, werd er geen grondig onderzoek gevoerd. Worldline nam gewoon de uitleg van de fraudeurs over, die beweerden dat ik een abonnement had afgesloten — compleet onwaar. Het voelde alsof zij eerder hun klanten wantrouwen dan frauduleuze handelaars.
Niet-geleverde dienst:
In een ander geval heb ik betaald voor een dienst die uiteindelijk niet werd geleverd. Pogingen om dit rechtstreeks met de betrokken partij op te lossen liepen op niets uit. Toen ik Worldline contacteerde, werd dit simpelweg afgedaan als “een consumentengeschil”, en ze weigerden tussen te komen — ook al was duidelijk dat ik niet had gekregen waarvoor ik betaald had.
Van het kastje naar de muur:
Mijn bank verwijst me door naar Worldline, Worldline weer terug naar de bank. Uiteindelijk blijkt: als de ontvanger van het geld niet vrijwillig meewerkt, dan doet niemand iets. Dus zelfs bij duidelijke fraude is hun aanpak: “We hebben het gevraagd, maar ze willen het niet teruggeven — jammer dan.”
Mijn conclusie:
Worldline biedt geen enkele echte bescherming tegen fraude of niet-geleverde diensten. Je verwacht een betrouwbare tussenpartij, maar krijgt vooral loze beloftes en wordt aan je lot overgelaten. Als consument voel ik me totaal onbeschermd. Fraude lijkt voor sommige bedrijven bijna een verdienmodel te zijn geworden — en Worldline kijkt toe.